FANDOM


Sabeltannsverden02

Inngangen til Kaptein Sabeltanns Verden. Foto: KEN

Formoe fuglestad fvn

Terje Formoe og Reidar Fuglestad under byggingen av anlegget. Foto: Fædrelandsvennen

Kaptein Sabeltanns verden er et av undeholdningsanleggene i Kristiansand Dyrepark utenfor Kristiansand i Vest-Agder. Kaptein Sabeltanns verden er formet som en liten «sjørøverlandsby» og ble åpnet i 1996. Men ble oppgradert i 2001 med heksehus, smokkarium med mer. Før 2001 het det Kaptein Sabeltanns Skattekammer. Anlegget inngår i «opplevelsesuniverset» rundt Kaptein Sabeltann, en populær sjørøverfigur som ble skapt av låtskriveren og underholdningsartisten Terje Formoe i 1989 og som siden 1990 har blitt kjent gjennom barneforestillinger, musikkutgivelser og annet.

Våren 2016 bygges det i Kaptein Sabeltanns Verden. Arbeidet er utført av firmaet Vavik og Tønnesen fra Kristiansand. Dette er den store utvidelsen av Kaptein Sabeltanns Verden, Spøkelseshuset. Som inneholder Kaptein Sabeltanns verste mareritt. 

AnleggEdit

Terje03

Åpningen av Kaptein Sabeltanns Verden sommeren 2001. Foto: Media Service

«Sjørøverlandsbyen» i Kaptein Sabeltanns verden er bygd i en stil som etterlikner de karibiske piratmiljøene fra fortellingene om Kaptein Sabeltann. Byen består av et torg med borgmur og små kulissehus der det er salgsboder for musikk, filmer og andre spin-off produkter fra Sabeltann-serien. Det er også et «spøkelseshus», små utstillinger og et lite «sjørøverteater» der det er småforestillinger og filmvisninger om sommeren. Like ved ligger ei brygge og sjørøverskuta Den sorte dame som kan «seile» på Grashavet, vannet i parken. Venstre side av Kaptein Sabeltanns Verden er bygd som et kjøpesenter, dette kalles for Havnehandelen. Grunnen til dette er sannsynligvis for å paroidere et senter med butikker, toaletter og spisesteder. Kaptein Sabeltanns verden er kun åpen i sommersesongen.

Kaptein Sabeltanns Verden i mediaEdit

Kaptein Sabeltanns Verden bygges i dyreparkenEdit

Pressemelding av Dyreparken, 7. februar 2001


Terje Formoe og Kristiansand Dyrepark ASA inngår avtale om et langsiktig samarbeid.

"Kaptein Sabeltanns Verden" i Kristiansand Dyrepark skal bli enda mer spennende og opplevelsesrik. Etter 12 års samarbeid med nattforestillinger for mer enn 550 000 små og store, har nå Dyreparken og opphavsmann Terje Formoe inngått en avtale om et utvidet samarbeid. Siktemålet er i følge partene å "ta sjørøvertemaet" gjennom en langsiktig satsning. Avtaleperioden løper helt frem til 2015.

Utvidelsen i samarbeidet skjer ved at Terje Formoe gjennom sitt firma Piratprodukter AS investerer sammen med Dyreparken i oppbyggingen av den nye attraksjonen. Allerede i år vil publikum se starten på satsningen. Rundt Kaptein Sabeltanns Skattkammer vil det bli bygget opp et sjørøvermiljø med Kaptein Sabeltann og hans menn i sentrum. En rekke vindskjeve, værbitte sjørøverhus vil bli liggende ved et lite torg. I dette området vil publikum møte Kaptein Sabeltanns Verden i form av skuespilleropptrinn, skattkammer, heksehus, serveringssteder, butikker med mer.

"Miriams Forheksede Hus" vil bli bygget på en liten høyde og fungere som en spennende dag-attraksjon. Her vil små og store kunne gå på oppdagelsesferd inn i sjørøverheksa Miriams mystiske og magiske verden. Svarteboka ligger ferdig oppslått på bordet, det hyler og knirker skummelt fra alle de mørke krokene...

Tradisjonen med å spille nattforestillinger om sommeren vil fortsette parallelt. Billettsalget til årets oppsetning av "Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya" startet den 2. januar. Allerede nå er det solgt mer enn 8000 billetter. Dyreparken på sin side satte rekord i fjor med 526 458 besøkende.

Fra ledelsen uttrykkes det store forventninger til det nye, langsiktige samarbeidet.

Har du spørsmål eller ønsker utfyllende kommentarer, ringer du: Terje Formoe, tlf. 90 10 68 40

Spøkefullt nytt fra Sabeltanns verden  Edit

Av Jon Selås og Rolf (9) for VG, 1. juli 2001


Ikke VELDIG skummelt. Men grusomt gøy, mener minstemann, Rolf. Så dommen blir hans om Miriams Forheksede Hus, kjernen i årets nyhet i Dyreparken i Kristiansand: Kaptein Sabeltanns Verden.

Hele Sabeltann-verdenen er utviklet for runde syv millioner kroner i år. Og Miriams Forheksede Hus er den mest rendyrkede opplevelsesdelen: Spøkelser, dauinger, trampende ovnsdører, klaprende skuffer, ristende skostativer, alt innpakket i nifs lyd, blekt ikke-lys og alt sånt som hører ordentlige spøkelseshus til.

Det hele er organisert som en vandring oppover i huset. Der poenget er å finne Miriam av Grals svartebok og aller helst bli skikkelig skremt underveis

Eller sånn passe skremt, i alle fall.

Mer skumlerier Pappa (46) mener riktignok at opplevelsesnivået ligger ørlite for lavt; mer skumlerier kunne vært lurt inn, noen effekter til kunne vært pønsket ut, en overraskelse eller to i tillegg ville gjort susen. Men pappa er LANGT utenfor målgruppen.

I tillegg til Miriams Forheksede Hus er nå Kaptein Sabeltanns Verden fullført.

Den «gamle» sjørøverborgen med skattkammer og smokkarium og annet severdig er sluttet sammen med en «karibisk» by, flott dimensjonert, yrende detaljrik. Og med et «torv», der Sabeltann-aktørene skal dukke opp og gjøre sine små stunts også på dagtid ikke bare på nattetid på Dyreparkens hovedscene.

Dette er altså Den Grusomme Kapteinens (også kjent som en av forrige århundres mest suksessrike norske artister) åndelige og verdslige hjem, balanserende hårfint men støtt nok på den anstendige side mellom artisteri, opplevelser og kommersialisme.

Avgjort et besøk verdt! Terningkast 5.  [1]


Attraksjoner

Kaptein Sabeltanns Smokkarium

Tidligere attraksjoner

Spisesteder

Tidligere spisesteder

Butikker

Tidligere butikker

Sommerprogram


Tidligere sommerprogram

Hver hele time i 2014 dukket det opp sjørøvere i Kaptein Sabeltanns Verden, i form av skuespill og musikere ikledd i sjørøverkostymer.

ReferanserEdit

  1. Verdens Gang, 1. juli 2001

Eksterne lenkerEdit